Örnek Köy Projesi

 

 ÖRNEK KÖY PROJESİ 
Bilinçli toplum yaratma hedefiyle yola çıkan OPET, “Örnek Köy Projesi”yle, uzak köylerin yakına gelmesi, kendi kendine yetmesi, tarihi, coğrafi ve kültürel potansiyelinin değerlendirilmesinin yanı sıra, eğitim düzeyinin yükselmesi ve çevre bilincinin gelişmesi gibi toplumsal göstergeleri de hedeflemektedir. Bu proje kapsamında köylerin fiziki görünümden, kültürel ve sosyal gelişimine, özel kurslardan gelirlerini arttırıcı faaliyetlere kadar pek çok çalışma yapılmaktadır.

“Örnek Köy” olarak seçilen Mardin’de, Dara Harabeleri yakınındaki Dara Köyü’nde Temiz Tuvalet ve hijyen eğitimleri ile ağaçlandırma çalışmaları ve el sanatları eğitiminin yanı sıra bir çok etkinlik gerçekleştirildi. 

Gaziantep’in Yesemek Köyü de “Örnek Köy” kapsamına alınan bir diğer bölgedir. Yesemek Açık Hava Müzesi’nde eserler üzerinde doğanın tahribatını engelleyecek çalışmalar gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra, toprak tarafından kısmen örtülmüş ve yıkılmış heykeller kaldırılarak, ziyaretçilerin Açık Hava Müzesi’ni rahat gezmesini sağlamak üzere teraslar oluşturuldu.

Doğanın en cömert davrandığı illerimizden biri olan Bolu – Pazarköy de “Örnek Köy Projesi” kapsamına alınmıştır. Bolu – Mengen Pazarköy Beldesi’nde evler boyanarak yeni bir görünüm kazandırılırken, Kültür Merkezi ve İlköğretim Okulu da yapıldı. Coğrafi güzelliğiyle dikkat çeken Pazarköy’deki uygulamada, beldenin bu yönüyle kamuoyuna tanıtılması hedefleniyor.

Turistlerin önemli uğrak yerlerinden biri olan Fethiye Saklıkent’te öncelikli ihtiyaç olan bir tuvalet kompleksi (üç kadın, üç erkek ve bir fiziksel engelli tuvaletinin yanı sıra duş ve soyunma-giyinme bölümlerinden oluşan) inşa edildi. Yöre halkına gelir getirecek olan satış noktaları yapıldı. Büfe, ahşap oturma kameriyeleri yerleştirildi. Açık otopark inşa edilerek, araç kontrol ünitesi yapıldı. Saklıkent’teki esnaf ve çalışanlardan oluşan 70 kişiye, 12 hafta süren İngilizce ve Genel Meslek Eğitimleri verildi.

2012 yılında proje kapsamına alınan Isparta İncesu ve Kekova Kale Üçağız’da bir dizi çalışma yapıldı. Ekolojik Örnek Köy’e dönüştürülen İncesu’da Türkiye’nin belde (köy) ölçeğinde yapılan ilk “arazi planlaması” ile tarım arazilerinin toprak analizi gerçekleştirildi. Buna bağlı olarak hangi bölgede, hangi ürünün yetiştirileceği ve doğru sulama teknikleri belirleniyor. Sulama sistemi yenilenirken tarımsal üretimin kalitesinin artırılması için üreticilere eğitim veriliyor. Diğer yandan köyün fiziki özellikleri iyileştirildi, meslek edindirme özelliği taşıyan kurslar devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Demre Kaymakamlığı işbirliği ile yapılan çalışmayla Üçağız Kaleköy’ün fiziksel görünümü iyileştirildi. Köye girişten itibaren tüm güzergah yeni bir çevre düzenlemesine ve peyzaja kavuşturuldu. Her yıl on binlerce turistin ziyaret ettiği Kaleköy’deki tarihi kalenin yanına, OPET standartlarında bir tuvalet yapıldı. OPET, Örnek Köy Projesi kapsamında esnaf ve bölge halkına İngilizce, pansiyonculuk, temizlik, hijyen ve hizmet standartları konulu kurslar düzenleniyor.